‘Schitterend’ eindresultaat restauratie 19e-eeuwse lantaarnpalen Schiedam

November 8, 2016

Schiedam - DE NOOD heeft twee armaturen uit de 19e eeuw, gesitueerd voor het 17e-eeuwse stadhuis op de Markt in het centrum van Schiedam, gerestaureerd. Afgelopen maand zijn de twee historische lantaarnpalen weer teruggeplaatst.

 

Naast het in oorspronkelijke staat herstellen van de buitenzijde van de twee armaturen is ook het binnenwerk aangepakt. Echter is hier niet gekozen voor de originele staat: de lantaarns branden nu met een duurzame led oplossing. De uitstraling van de lichtoplossing heeft overigens wel iets authentieks. “Het binnenwerk van de armatuur met de nieuwe led verlichting pakt goed uit. Het lijkt op een sfeervol verlicht bolletje”, vertelt Martin Verhaal, beheerder openbare verlichting van de gemeente Schiedam.

 

We waren benieuwd naar de achtergrond van de armaturen en dus dook Verhaal voor ons in het archief. De lantaarnpalen blijken twee rijksmonumenten te zijn. Een document van Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed leert ons meer: “Decoratieve gietijzeren lantaarnpalen, als karakteristiek en hoogwaardig vormgegeven negentiende-eeuws straatmeubilair, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische- en kunstnijverheidswaarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende- en ensemblewaarde door de beeldondersteunende bijdrage aan de ruimtelijke inrichting van de Markt en aan het 17e-eeuwse stadhuis.”

 

Nu begrijpen wij des te meer dat de gemeente de armaturen weer in de oorspronkelijke staat hersteld wilde hebben. Verhaal deelt de foto van het eindresultaat vol trots op Twitter. We vragen hem wat hij er van vindt “Schitterend! Het is een mooi plaatje op straat.”

 

 

>> Terug naar het overzicht

Please reload

Nieuws uitgelicht

DE NOOD zet in op Augmented Reality

February 7, 2020

1/10
Please reload

Contact
Volg ons
  • Facebook - DE NOOD
  • Twitter - DE NOOD
  • YouTube - DeNoodTV
  • Pinterest - DE NOOD
  • Instagram - DE NOOD

Arnesteinweg 38

4338 PD Middelburg