UITGELICHT | Ondernemers Midsland bedienen kleurenspots in straatverlichting

In het dorp Midsland op Terschelling brandt de straatverlichting zoals ondernemers en gemeente dat graag zien. Sfeervol tijdens de evenementen, helder na het sluiten van de horeca en gedempt tijdens de rustige nachtelijke uren.

 

 

Midsland is een populaire vakantiebestemming, mede dankzij de centrale ligging, historische huisjes, de vele kroegen en andere uitgaansgelegenheden. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, waarvan Oerol het bekendste is. Dit alles vraagt om openbare verlichting op maat. 

 

De gemeente Terschelling en de ondernemersvereniging Stichting Actief Midsland (S.A.M.) zijn samen met DE NOOD en LEDlicht Nederland om de tafel gaan zitten om te kijken waaraan de nieuwe verlichting moest voldoen. Duidelijk was dat de oude armaturen niet meer voldeden. De behuizing was aan vervanging toe en ook de lichttechniek was verouderd.

 
Voor de gemeente is veiligheid een belangrijk thema. Als in het hoogseizoen om 2 uur ’s nachts de kroegen hun deuren sluiten, wordt het opeens druk in de straten van Midsland. Het uitgaanspubliek gaat aarzelend op weg naar het vakantiehuisje of de camping. Om mogelijke overlast voor de dorpsbewoners te voorkomen geven de 30 straatlantaarns op dat tijdstip nu een helder schijnsel af. Voor de kroegtijgers het teken om niet te blijven hangen en het bed op te zoeken. Wanneer de sensoren in de armaturen geen beweging in de straten signaleren, wordt het licht gedempt tot 30% van het vermogen. Dat geeft rust en bespaart energie.

 

De ondernemers willen graag dat de straatverlichting bijdraagt aan de sfeer in het dorp. Ook daarmee is rekening gehouden. De armaturen van het model Haagse Kap hebben een klassieke uitstraling, passend bij de monumentale bebouwing van Midsland. Bijzonder is dat de armaturen zijn voorzien van ingebouwde RGBW kleurenspots, die de bomen in de dorpskom die in alle denkbare kleuren kunnen aanlichten. De spots zijn onafhankelijk aan te sturen en te programmeren. Wanneer ze branden, wordt de openbare straatverlichting automatisch gedempt.

 

“We kunnen via de app de spots inschakelen wanneer we willen”

 

Het resultaat is verlichting die zich aanpast aan het moment van de dag of het tijdstip van het jaar. Ondernemersvereniging S.A.M. beschikt over verschillende kleurenprogramma’s voor de evenementen. Het zomerse Oerol vraagt immers iets anders dan bijvoorbeeld Rock ’n Roll Street of de Midwintermarkt. ,,We kunnen via de app de spots inschakelen wanneer we willen”, zegt voorzitter Peter van Witzenburg van S.A.M. ,,Als het Nederlands elftal speelt, kleurt alles hier oranje. Tijdens de kerstmarkt kiezen we voor rood licht. We kunnen het zelfs per armatuur aansturen.” Zo heeft Midsland de straatverlichting gekregen die het wil: veilig én sfeervol. 

 

Lees dit artikel én de volledige Lichtkrant online

 

 

 

Please reload

Nieuws uitgelicht

NIEUW | Haagse mast met geïntegreerde stekkerdoos

November 28, 2019

1/10
Please reload

Contact
Volg ons
  • Facebook - DE NOOD
  • Twitter - DE NOOD
  • YouTube - DeNoodTV
  • Pinterest - DE NOOD
  • Instagram - DE NOOD

Arnesteinweg 38

4338 PD Middelburg